
VUK 535 Sayılı Tebliğ İle E-Fatura, E-Arşiv Fatura ve E-İrsaliye gibi E-Belge Uygulamalarının Zorunluluklarında Yapılan Değişiklikler ve Kapsama Dahil Edilen Yeni Mükellef Grupları
Yeni Teblig ile yapilan degisiklikler özet olarak;
e-Fatura uygulamasina zorunlu olarak dahil olacak mükellef gruplari için ciro limitleri düsürülmüs olup ayrica zorunlu olarak dahil edilen yeni faaliyet alanlari asagidaki gibi güncellenmistir.
- Kendilerine veya araci hizmet saglayicilarina ait internet sitelerinde veya diger her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satisini gerçeklestiren mükelleflerden, 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satis hasilati yapan mükellefler
- Brüt satis hasilati (veya satislari ile gayrisafi is hasilati);
- 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL,
- 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,
- 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
- Gayrimenkul ve/veya motorlu tasit, insa, imal, alim, satim veya kiralama islemlerini yapanlar ile bu islemlere aracilik faaliyetinde bulunan mükelleflerden brüt satis hasilati (veya satislari ile gayrisafi is hasilati);
- 2020 veya 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,
- 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri olan mükellefler,
- Kültür ve Turizm Bakanligi ile belediyelerden yatirim ve/veya isletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel isletmelerinin, e-Fatura ve e-Arsiv Fatura uygulamalarina geçme zorunlulugu getirilmistir.
2021 yilinda yukarida yer alan limitleri saglayan ve faaliyet alani zorunlu olarak e-fatura uygulamasi kapsaminda olanlar 01.07.2022 tarihine kadar, faaliyete yeni baslayanlar ise faaliyete basladiklari ayi izleyen dördüncü ayin basina kadar e-fatura uygulamasina geçme zorunlulugu bulunmaktadir.
e-Arsiv Fatura uygulamasina dahil olmayan mükelleflerce, düzenlenecek faturalarin vergiler dahil toplam tutari vergi mükellefi olmayanlara 5.000 TL ve vergi mükellefi olanlara 2.000 TL’ye düsürülmüstür.
- e-Arsiv Fatura uygulamasina dahil olmayan mükelleflerce, düzenlenecek faturalarin vergiler dahil toplam tutari vergi mükellefi olmayanlara 30.000 TL ve vergi mükellefi olanlara 5.000 TL siniri, 5.000 TL ve 2.000 TL olarak degistirilmistir. Uygulama 01.03.2022 tarihinden itibaren gerçeklestirilen teslim ve hizmetlere uygulanmak üzere yürürlüge girecektir.
Internet üzerinden yapilan mal ve hizmet satislarinda irsaliye yerine geçen; e-Arsiv Faturanin kâgit çiktisi, ÖKC fatura bilgi fisi ya da sevk irsaliyesinin sevk edilen malin yaninda bulunmasi gerekmekteydi.
Teblig’in 5’inci maddesi ile yapilan degisiklik uyarinca, söz konusu satislarda; Elektronik Ticaret Kapsaminda Düzenlenen e-Arsiv Faturalara Iliskin mal sevkiyati sirasinda malin yaninda sevk irsaliyesi ya da e-Irsaliyenin bir örneginin (veya format ve standardi Baskanlikça belirlenen ve bu satisa iliskin olarak düzenlenen e-Irsaliyenin elektronik ortamda sorgulanmasina, görüntülenmesine, dogrulanmasina imkan veren bilgileri barindiran özel kodlu belgenin kagit çiktisinin), sevk irsaliyesi yerine geçen e-Arsiv Faturanin/e-Faturanin kagit çiktisinin ya da ÖKC fatura bilgi fisinin sevk edilen malin yaninda bulundurulabilecektir.
e-Irsaliye uygulamasina geçis zorunlulugu limitleri asagidaki gibi degistirilmistir.
- Demir ve Çelik ile Demir veya Çelikten Esyalarin Imali, Ithali, ihracati faaliyetinde bulunan mükellefler (e-Fatura uygulamasina dahil olma sarti aranmaksizin)
- 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL,
- 2021 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL
ve üzeri olan mükelleflerin takip eden hesap döneminin yedinci ayi basindan itibaren e-Irsaliye uygulamasina geçmeleri ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini, istisnai durumlar haricinde, e-Irsaliye olarak düzenlemeleri ve kayitli kullanicilardan e-Irsaliye olarak alma zorunlulugu bulunmaktadir.
e-Döviz Alim-Satim Belgesi Uygulamasi ‘Döviz ve Kiymetli Maden Alim/Satim Belgesi’nin de e-Belge olarak elektronik ortamda düzenlenebilmesine imkân taninmistir.
Yetkili müesseseler dahil olmak üzere ilgili mevzuat geregince döviz alim-satim belgesi düzenleyebilen tüm mükelleflerden ayni zamanda ilgili mevzuat dahilinde kiymetli maden alim/satim yapma yetkisi de bulunanlarin, döviz ve kiymetli maden alim/satim islemlerinde 385 Sira No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi kapsaminda tek belge olarak düzenlenebilen “Döviz ve Kiymetli Maden Alim Belgesi” ile “Döviz ve Kiymetli Maden Satim Belgesi’ni de e-Döviz Alim/Satim Belgesi uygulamasi kapsaminda elektronik belge olarak (e-Döviz ve Kiymetli Maden Alim/Satim Belgesi seklinde) düzenleyebilmesine, muhatabina kagit veya elektronik ortamda iletilebilmesine ve elektronik ortamda muhafaza edilebilmesine imkan saglanmistir.
e-Gider Pusulasi uygulamasinda düzenleyenin ayrica kagit çikti üzerinde islak imza atma sarti kaldirildi.
Gider pusulasinin muhatabina kâgit ortamda iletilmesi halinde, kâgit çiktinin düzenleyen ve muhatabi tarafindan islak imza ile imzalanmis olmasi esastir.
Mevcut uygulamada, belgeyi düzenleyen ve muhatabi tarafindan islak imza imzalanmasi ve düzenleyen tarafindan kâgit ortamda da muhafaza ve ibraz edilmesi, muhatabina ise elektronik veya kâgit ortamda iletilmesi gerekmektedir.
Bu Teblig ile yapilan degisiklikle, e-Gider Pusulasi uygulamasinda, elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Gider Pusulasinin en az bir örnek kâgit çiktisinin sadece muhatabi tarafindan islak imza ile imzalanmasi yeterli hale gelmis düzenleyenin ayrica kâgit çikti üzerinde islak imza atma sarti kaldirilmistir.
535 Sira No lu Vergi Usul Kanunu Tebligine asagida yer alan link üzerinden ulasabilirsiniz.
Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi (Sira No: 509)'nde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig (Sira No: 535)
(https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220122-10.htm)
Daha fazla bilgi ve sorulariniz için Ovinot Müsteri Hizmetlerinden destek alabilirsiniz.